AGENDA

2012

Voor 2012 staat bij de Internationale school voor Wijsbegeerte (ISVW) te Leusden een seminar gepland rond de verschijning van de tweede Liberticide onderzoeksbundel.

Voorjaar 2011: Stedelijk Museum Amsterdam The Marx Lounge

Op aanvraag van het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam (SMBA) verzorgde Liberticide voorjaar 2011 een seminar over de huidige stand van zaken in de samenleving naar aanleiding van de tentoonstelling The Marx Lounge van curator Alfredo Jaar. Deze seminar bestond uit zeven bijeenkomsten. Sprekers: Pieter Lemmens, Frans Winkens, Ewald Engelen, Laurens ten Kate, Tiers Bakker, Robin Brouwer.

Voorjaar 2011: mediatheorie

Voor een breed publiek ontwikkelden Tiers Bakker en Robin Brouwer een onderwijsprogramma hedendaagse mediatheorie. Dit programma kwam tot stand op basis van onderzoek naar de hedendaagse media aan de hand van recent internationaal onderzoek en het Liberticide onderzoeksmateriaal. In 2010 vonden de seminars plaats in Utrecht en Amsterdam.

Najaar 2009 en voorjaar 2010

Meerdere seminars (10 samenkomsten per seminar) over de achtergronden van het neoliberalisme en haar ideologie. Thema’s: economie, politiek, cultuur, media, veiligheid en controle, vrijheid en individualiteit en alternatieven voor ons maatschappijsysteem.

Deze seminars werden gehouden in Utrecht, Leiden, Rotterdam en Amsterdam. Sprekers: Ernst van den Hemel, Tiers Bakker en Robin Brouwer.

24 Januari 2009:

Seminar “Neoliberalisme en kredietcrisis vanuit het perspectief van het Liberticide onderzoek”. Lokatie: ISVW, de Internationale School voor Wijsbegeerte te Leusden.

Sprekers:

Marc Schuilenburg (criminoloog Vrije Universiteit Amsterdam).

Robbert Veen  (filosoof/theoloog, Vrije Universiteit Amsterdam).

Vasco Groeneveld (strafpleiter te Amsterdam).

Tiers Bakker

Robin Brouwer

23 November 2008:

Debat: “Het neoliberalisme en de Kunsten”. Sprekers:

Jeroen Boomgaard, Lector kunst en de openbare ruimte, Rietveld Academie Amsterdam en hoofd Master Artistic Research, Universiteit van Amsterdam.

Jonas Staal, beeldend kunstenaar.

Robin Brouwer, filosoof en medeinitiatiefnemer Liberticide.

Moderator: Tiers Bakker

Lokatie: Cultuurhuis Diamantslijperij, Tolstraat 129, Amsterdam.

12 November 2008:

Publicatie van kunsttijdschrift HTV De IJsberg, nummer 76, speciale uitgave getiteld: “Liberticide”, onder gastredacteurschap van Tiers Bakker en Robin Brouwer [www.htvdeijsberg.nl].

Bijdragen aan dit nummer (o.a):

Filosoof Pieter Lemmens: “Liefdeloze wereld. Bernard Stiegler over de strijd om de geest in het hyperindustriele tijdperk”.

Kunstenaar Erik van Lieshout: “Rotterdam-Rostock” (videostills, 2005).

Interview met Jeroen Boomgaard, Lector kunst in de openbare ruimte, van de Rietveld Academie: “Cultuur, projectontwikkeling en neoliberalisme bij de ontwikkeling van de Zuidas” (door Robin Brouwer).

Interview met Bert Janmaat, secretaris van de Amsterdamse Kunstraad: “De idee-fixe van een bereidwillig bedrijfsleven” (door Floris Dogterom).

 Tiers Bakker en Robin Brouwer: “De Liberticide van de kunsten”.

Kunstenaar Gabriel Lester: “Inside the clockwork” (foto’s).

Column van Ann Demeester, directeur van De Appel: “Kort door de bocht”.

12 Oktober 2008:

Boekpresentatie. Eerste exemplaar werd aangeboden aan regisseur Eddy Terstal.

Lokatie: Cultuurhuis Diamantslijperij, Tolstraat 129, Amsterdam.

September 2008:

verschijning van de bundel “Liberticide. Kritische reflecties op het neoliberalisme” [Uitgeverij IJzer, Utrecht – www.uitgeverij-ijzer.nl].

25 september 2008:

Debat over religie en neoliberalisme, georganiseerd door boekhandel Kirchner uit Amsterdam. Sprekers:

Robbert Veen (theoloog/filosoof, Vrije Universiteit Amsterdam),

Philip Westbroek (Slavist, Universiteit van Amsterdam),

Tiers Bakker (medeoprichter Liberticide) en

Bart Top (journalist en publicist)

Lokatie: Ignatiushuis, Beulingstraat 11, Amsterdam.

Print Friendly