ONDERZOEK EN ONDERWIJS

Op 18 september 2012 verscheen onze tweede onderzoeksbundel, getiteld: “Vrijheid. Maar voor wie?” (Tiers Bakker & Robin Brouwer [red], uitgeverij IJzer, Utrecht). In deze bundel verdiepen we onze analyse van de neoliberale samenleving aan de hand van een onderzoek naar de neoliberale vrijheidsutopie. Bijdragen van o.a:  Jodie Dean, Slavoj Zizek, Pieter Lemmens, Bernard Stiegler, Marc De Kesel, Femke Kaulingfreks, Jonas Staal, Stijn Sieckelink, Frans Winkens, Govert Derix, Ronald van Raak en Ronald Jansen. Voor informatie zie: http://ijzer-uitgeverij.blogspot.nl/2008/12/verwacht.html

Eerdere projecten

In 2001 en 2005 deed Robin Brouwer in opdracht van uitgeverij Keesing-Noordervliet (tijdschrift: ‘Grootkeuken’) onderzoek naar de condities van de voedingsproductie en verstrekking daarvan in verpleeg- bejaarden- en ziekenhuizen. Dit onderzoek spitste zich toe op de invloed van kwantificering, benchmarken en outsourcen voor zowel de kwaliteit van de voeding als de culturele en sociale waarde van voeding binnen de leefsfeer van de hedendaagse zorgbehoevende mens. Uit empirisch onderzoek bleek dat een kwantitatieve benadering van voeding en de daar uit voortkomende outsourcing van de voedingsproductie binnen instellingen, een negatieve invloed hebben op de beleving en mentale weerbaarheid van patiënten en bejaarden, terwijl een dergelijke benadering lang niet in alle gevallen voordeliger bleek. Een strikte kwantitatieve benadering van voeding maakt onderdeel uit van een ideologische transformatie binnen het domein zorg, terwijl de feitelijke achtergronden en condities van deze verandering buiten beschouwing bleven.

Onderwijs

Het onderzoeksmateriaal uit de eerste Liberticidebundel werd vertaald naar een onderwijsprogramma met aanvullende literatuurlijst zodat daar seminars mee konden worden gegeven. Sinds 2009 heeft Liberticide inmiddels zeven van dergelijke 10-weekse programma’s uitgevoerd voor een publiek bestaande uit mensen afkomstig uit bedrijfsleven, politiek, openbaar bestuur en academische wereld.

 

Zie ook Cursusaanbod.


Print Friendly